Мога ли да имам адресна регистрация в имот, на който не

...
Мога ли да имам адресна регистрация в имот, на който не
Коментари Харесай

Адресна регистрация се прави и с декларация от собственик на имота

Мога ли да имам адресна регистрация в парцел, на който не съм притежател, и в случай че да, каква е процедурата?

В.Щ., София

Законът за гражданската регистрация (ЗГР) разпорежда, че адресната регистрация се прави от кмета на общината, на региона или на кметството или от избрани от тях длъжностни лица. Те вършат това по заявка от съответното лице.

Заявителят трябва единствено да представи копие от документ, доказващ собствеността върху имота. Това значи, че за притежателите процедурата е лесна.  

Регистрация на подобен адрес обаче могат да вършат и хора, които не са притежатели. Те също би трябвало да подадат заявление до общината. Но дружно с това е належащо да представят и документално единодушие на притежателя на парцела. Последното става чрез декларация по пример, подадена персонално пред общината, или с нотариална легализация на подписа.

Такава декларация не се подава, в случай че става дума за извършване на адресна регистрация на лица, които са в роднинство по права линия със притежателя или ползвателя на парцела, както и за съпрузите на тези лица. Кметът на общината, на региона или на кметството или избраните от тях длъжностни лица правят служебна инспекция в регистъра на популацията за родствената връзка сред притежателя или ползвателя на парцела и лицето, което декларира непрекъснат и/или сегашен адрес, както и инспекция посредством отделите " Местни налози и такси " по отношение на собствеността на парцела, дефинира законът. 

За осъществяване на адресна регистрация на разположение, с което притежателят или ползвателят на парцела живее във фактическо съпружеско общуване, също не се показват документи за благосъстоятелност и декларация съгласие от притежател. В тези случаи обаче за засвидетелствуване на посочените условия - че се живее при изискванията на фактическо общуване, се показва документално единодушие на притежателя или ползвателя на парцела посредством друга декларация - по пример, подадена персонално пред общината, или с нотариална легализация на подписа.

В случаите на регистрация на съображение контракт за наем следва да се дават доказателства за прилагане на парцела за жилищни потребности. Например удостоверение за декларирани данни от работа за локални налози и такси, уверение за употребява на ателие за жилищни потребности, а не за креативна активност.

За осъществяване на адресна регистрация на лица, настанени в държавни или общински жилища, също не се изисква показване на документално единодушие от притежателя на парцела, а единствено настанителна заповед или контракт за наем.

Важно е да се знае и още нещо доста значимо. По закон броят на лицата, които могат да се записват по непрекъснат и/или сегашен адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които всекидневно могат да населяват съответното жилище. При установяване на общия брой на лицата се вземат поради и записаните на адреса притежатели, ползватели, наематели или жители на друго правно съображение. В случаите, когато жилището се населява единствено от родственици по права линия, по съребрена линия до четвърта степен в това число или по сватовство до втора степен в това число, се позволява трикратно надвишаване на броя на лицата, които всекидневно могат да населяват жилището.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР